Praktijkonderwijs: leren door te doen
Dit onderwijs is gericht op leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Hier ligt de focus vooral op, de naam verklapt het al, de praktijk. Dus praktische vaardigheden leren in bijvoorbeeld de keuken, techniek of het groen. En dat gecombineerd met theorie en stages. Praktijkonderwijs noemen we afgekort ook wel PRO en is een onderdeel van passend onderwijs.
Vmbo: een stevige basis
Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Met 4 verschillende leerwegen: basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengd of theoretisch. Elke leerweg duurt 4 jaar. Deze opleiding bereidt leerlingen voor op het mbo of havo. Hier combineren ze theorie met praktijk én verschillende profielen.
Havo: op naar het hoger onderwijs
Kort voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. Tijdens deze 5 jaar durende opleiding krijgen leerlingen vooral algemeen vormende schoolvakken. Zoals Nederlands, Rekenen, Geschiedenis en Aardrijkskunde. Ook krijgen ze in de onderbouw een moderne taal in hun vakkenpakket. Bijvoorbeeld Frans, Duits of Spaans. En in de laatste 2 jaar kiezen de leerlingen uit verschillende profielen.
Diploma ontvangen? Dan kunnen leerlingen kiezen om door te stromen richting het hoger beroepsonderwijs (hbo). Of het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo).
Vwo: wetenschappelijk leren denken
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs bestaat 2 niveaus: het atheneum en gymnasium. Het verschil? Op het gymnasium leren leerlingen 2 extra talen, namelijk Latijn en Grieks. Verder krijgen alle vwo-leerlingen taalvakken als Nederlands, Engels, Frans, Duits en in de onderbouw 2 vreemde talen. Denk aan Russisch, Italiaans of Arabisch. Daarnaast staat de opleiding ook veel in het teken van algemene theorievakken.
Vanaf de bovenbouw krijgen de vwo-leerlingen (net zoals de havo-leerlingen) de keuze uit 4 profielen. Uiteindelijk maken vwo-leerlingen een profielwerkstuk en doen ze eindexamen in minimaal 8 vakken.
Benieuwd naar meer informatie over een niveau? Misschien is het je al opgevallen, want bij elk niveau staat een link. Klik daarop om meer inhoudelijk te leren over dat niveau. Wil je precies weten welk niveau jullie gewenste middelbare school aanbied? Op deze pagina vind je alle scholen van Landstede Groep terug.